mandag den 28. november 2011

iPad, iPhone, ipod som hjælp til læse/skrive svage


Jeg har valgt at sætte fokus på 3 ting. En standard Apple funktion, en gratis App og en betalings App. Alle tre funktioner kan bruges på henholdsvis iPad, iPod touch eller iphone.

1, Med den seneste opdatering fra Apple er det blevet muligt at få læst markeret tekst op. funktion skal dog først aktiveres inden den kan bruges. Det gøres under indstillinger, Generelt, tilgængelighed, hvor der trykkes på “Læs det valgt op”. Der er også mulighed for at vælge talehastigheden.
Når man så markere noget tekst får man 2 valgmuligheder. Enten at kopiere det, eller få det læst op. Kvaliteten af den syntetiske tale er overraskende god, specielt hvis tempoet er sat lidt ned. Det er en super funktion hvis man skal læse nyheder på nettet, eller hvis man læser twitter, mails eller sms.

Se evt. demo video her. 


2, Næste funktion er en gratis App der hedder “Dragon Dictation. Det er en “tale til tekst” funktion på dansk. Når programmet startes er der en rød knap midt på skærmen. Når man trykker på den optager den det man siger indtil man siger stop, og laver talen om til tekst. Den skulle efter sigende kunne huske 5 minutters tale, det har jeg dog ikke prøvet. Efter den har lavet talen til tekst har man følgende valgmuligheder. Send tekst som sms (kun iphone), e-mail, facebook eller twitter. Derudover kan man klippe eller kopiere teksten, som så f.eks kan sættes ind i et dokument. Og hvis man er i tvivl om den har oversat rigtigt, så kan man tjekke med ovenstående oplæsning :-)3, Den 3 funktion er Prizmo. Programmet koster 59,- kr og 18,- til en dansk stemme. Programmet har flere muligheder. Tekst, Visitkort, regning og tavle. Jeg tænker primært funktionen “Text” i denne sammenhæng. Det fungere på den måde at man fotografere/scanner den tekst man vil have læst op. Efter man har taget billedet er der mulighed for at udvælge den del af billedet man vil have læst op, samt at lave baggrunden hvid hvis det er nødvendigt. Billedet bliver nu konverteret om til tekst som man kan få læst op eller redigere i. En smart funktion som er let at have med på farten, og så skiller man sig ikke ud som elev som man gør med en scannerpen og cd-ord. 
(Se demo af Prizmo her)

3 værktøjer der i samspil med hinanden, er et rigtig godt værktøj til dem der har skrive/læse problemer. 
Hvis man vælger løsningen med den billigste iPod touch er man kørende incl. alt for under 1600,- kr. Hvor man udover de funktioner jeg har nævnt får mange flere muligheder. Tænk en verden der åbner sig for kommunikation med mail, sms, facebook og Twitter for dem der ikke har haft de muligheder.
Uanset om vi syntes det er en god ide eller ej, så er det vores forpligtigelse at gøre opmærksom på de værktøjer til dem der kan have glæde af dem. Så derfor, Spred rygtet!!

1 kommentar:

  1. Hvis man har problemer med nogle af følgende ting, findes der et hav af service steder, hvor man kan få hjælp og support.

    Selv har jeg benyttet mig af http://iphone-service.dk/ som ligger i både Odense og København..

    Vh Martin

    SvarSlet